Na ten pomysł wpadłam na Facebooku. Do samego końca nie byłam przekonana co do formy tego ciasta i nieco ją zmodyfikowałam. Na pewno ciacho to nie należy do dietetycznych więc jeśli jesteście na diecie, od razu możecie zamknąć tę stronę. Przepis na ciasto herbatnikowe z bananami i bitą śmietaną jest raczej łatwe w wykonaniu, także każdy może je zrobić.
składniki (tortownica 26 cm)
- 500 g czekoladowych herbatników*
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 puszka masy krówki
- 330 ml śmietanki 30 %
- 1 śnieżka
- 2 średnie banany
- 1 gorzka czekolada
- ok. 150 ml mleka
przygotowanie (do 40 minut)
Herbatniki kruszymy, wlewamy do nich rozpuszczoną margarynę, mieszamy chwilę i dodajemy jajka. Łączymy składniki. Ciastem wykładamy formę – spód oraz boki – i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180*C.
Czekoladę rozpuszczam z mlekiem w garnku. Upieczone ciasto w środku smaruję krówką, kładę pokrojonego banana, a na to śmietankę ubitą na sztywno ze śnieżką, polewam czekoladą i wstawiam do lodówki (najlepiej na noc).
Z tego przepisu wychodzi naprawdę całkiem pokaźne ciasto, ponieważ sięga samego brzegu. *Można użyć nieco mniej herbatników i masła, bo warstwa ciasta jest trochę gruba. Jego forma jest ciekawa, przez wyłożone boki. Jak przystało na kruche ciasto z herbatników, jego spód jest nieco twardy, ale spokojnie można pokroić go widelczykiem. Przepis na ciasto herbatnikowe z bananami i bitą śmietaną to przysmak, który nie lubi stać w ciepłym. Masę krówkę można zmienić na kajmak.
Przygotowujecie wypieki na bazie ciastek czy unikacie tego typu rozwiązania? Może jeszcze nie próbowaliście albo polecicie inny przepis?