Już od bardzo dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia tarty na słono w ramach śniadania mistrzów. Do tej pory robiłam jej słodką wersję, czyli tartę z mascarpone i malinami. Wyszła pyszna, także polecam przetestować. Tym razem padło na przepis na tartę z ciasta francuskiego z serem i szpinakiem.
składniki (4-6 porcji)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 duży pomidor
- 5 suszonych pomidorów
- 1 duże jajko
- 100 g sera feta
- 250 g ricotty (lub innego śmietankowego)
- 50-100 g startego parmezanu
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- chili
- tłuszcz do smażenia
przygotowanie (do 30 minut)
Ciasto wykładam na formę do tarty. Umyty szpinak podsmażam na patelni z małym dodatkiem tłuszczu. W jednej misce mieszam sery, jajko, szpinak, pocięte suszone pomidory i wszystkie przyprawy. Farszem smaruję tartę, a na wierzch kładę plastry pomidora. Tartę na ok. 20 minut wkładam do piekarnika nagrzanego do 200*C.
Swoje śniadania mistrzów zawsze jadamy w weekendy, bo wtedy jest na to czas. Z dwóch rodzajów: słodki i słony, wybieram raczej ten drugi. Przepis na tartę z ciasta francuskiego z serem i szpinakiem sprawdził się więc idealnie. Zajadałam się nią dwa dni i chętnie przygotuję jeszcze raz. Jak na zapiekane śniadanie, czas przygotowania też jest optymalny.
Przygotowujecie tarty? Macie może sprawdzony przepis na jej słoną wersje?
Pingback: Leandro Farland()