Obiad ten mianuję jednym ze smaczniejszych obiadów. Na pewno jednym z wyrazistszych, ale cały czas bardzo dobrych. Przepis na kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym ma idealnie wyważone smaki. Można go też zaliczyć do szybszych dań, bo wg mnie są to obiady robione do 30 minut, a ten robi się nawet krócej.
składniki (3 -4 porcje)
- 2 duże piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1,5 szklanki mleka
- 2 duże ząbki czosnku
- 150 g parmezanu (ścieram)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie
- 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
przygotowanie (do 30 minut)
Każdą pierś z kurczaka kroję na pół*, solę i pieprzę z dwóch stron i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. W tym czasie czyszczę pieczarki i kroję w plastry. Ściągam mięso do osobnego naczynia i przykrywam. Na tej samej patelni smażę wyciśnięty czosnek, a za chwilę dorzucam grzyby i je solę. Kiedy są podsmażone, wlewam mleko, zagotowuję, następnie dodaję starty parmezan i przyprawiam pieprzem. Na koniec, jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem.
Swoje danie podałam z ryżem, ale pasować też będą pieczone frytki albo ziemniaki, a nawet makaron. *Kurczaka lepiej jest drobniej pokroić. Mogą być paski, plastry lub kostka. Wtedy szybciej się usmaży więc zaoszczędzimy czas. Przepis na kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym jest świetnym rozwiązaniem na szybki, ale niebanalny obiad. Ta niebanalność wynika z połączenia pieczarek z parmezanem. Nadaje on wytwornego, ale delikatnego smaku.
Robiliście już sosy serowe? Macie sprawdzone przepisy?