Kochani! To chyba jedno z najlepszych połączeń w cieście, jakie mógł człowiek wymyślić. Naprawdę. Nie żartuję ani trochę! Przepis na brownie z sernikiem i wiśniami to ciasto idealne, bo: a) jest czekoladowe, b) jest też sernikiem, c) wiśnie są tu istną wisienką na torcie. Nie zastanawiajcie się zbyt długo. Łapcie kartkę i długopis i pędźcie do sklepu!
składniki (forma 24 x 28 cm)
BROWNIE
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 300 g cukru
- 140 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- wiśnie
MASA SEROWA
- 500 g twarogu
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier wanilinowy
- 1 jajko*
przygotowanie (do 1h 15 minut)
BROWNIE
Czekoladę rozpuszczam w maśle i odstawiam do wystygnięcia. Jajka ubijam na gładką masę z cukrem. Dodaję wystudzoną czekoladę, a na koniec mąkę i proszek. Wylewam do blaszki wyłożonej papierem.
SERNIK
Ser mielę na gładko i dodaję masło. Wbijam jajko, wsypuję cukry, budyń i łączę ze sobą. Ser wylewam na ciasto i łyżką robię w nim dołki. W te wlewam wiśnie.
Ciasto wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego na 160*C.
Można nie być fanem serników, jednak ta wersja jest taką, którą każdy musi spróbować. U mnie przeszła test osoby, dla której serniki mogą nie istnieć. Przepis na brownie z sernikiem i wiśniami to świetne połączenie smaków, które naprawdę idealnie współgrają. *Mam jednak jedno zastrzeżenie do tego przepisu – w serniku powinno być więcej jajek, aby był lżejszy. Najlepiej też osobno ubić białka i dodać je na koniec i wymieszać łyżką. Co do wiśni, ja miałam swoje w kompocie, ale w sklepie są dostępne też frużeliny – te na pewno będą się ładniej prezentować 🙂
To co, kto z Was skusiłby się na kawałek sernikobrownie?
Pingback: Reba Fleurantin()