Frittata to jeden z tych pomysłów na śniadanie, które bardzo długo nie potrafił mnie do siebie przekonać. Co chwilę trafiałam na różne inspiracje w Internecie, ale ciągle miałam mieszane odczucia. Do czasu, kiedy na ostatnią chwilę musiałam zrobić listę zakupów na weekend. Uznałam, że nie chce mi się myśleć więc przeanalizowałam stan lodówki i dokupiłam brakujących składników na przepis na frittatę ze szpinakiem i parmezanem.
składniki (4-6 porcji)
- 100 g szynki
- 100 g tartego żółtego sera
- 50 g tartego parmezanu
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 3 garści świeżego szpinaki
- 6 jajek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- zioła prowansalskie
przygotowanie (do 30 minut)
Szynkę kroję w małe plasterki i podsmażam na małej ilości oleju. Po chwili dodaję pomidory i zesmażam. Na koniec wsypuję sery i mieszam.
W międzyczasie umyty szpinak duszę w garnku. Mieszam jajka z przyprawami i dodaję zieleninę. Wlewam na patelnię do szynki z serami i smażę na małym ogniu przez ok. 6-8 minut.
Czy przepis na frittatę ze szpinakiem i parmezanem był warty spróbowania? Bardzo! Śniadanie wyszło naprawdę smaczne. Swoją strukturą i konsystencją bardzo przypomina omleta i muszę przyznać, że zupełnie niepotrzebnie zwlekałam z jego przygotowaniem. Frittata zdała egzamin każdego, kto ją jadł i sądzę, że jeszcze nie raz będzie gościć u nas na stole.
Czy ktoś tak jak ja zwlekał ze spróbowaniem frittaty? Jedliście już czy Wasz pierwszy raz dalej przed Wami? 🙂
Pingback: Podsumowanie miesiąca, kwartału i postanowień noworocznych()
Pingback: Reba Fleurantin()