Kiedy już przygotowałam swoją pierwszą kruchą tartę, pomyślałam, że chętnie spróbowałabym innej wersji. Więc tak jak ostatnio zwykłam robić, szukałam pomysłu w Internecie. Kolejny raz dotarłam na stronę Winiarego. Składniki i ich proporcje wyglądały bardzo zachęcająco, więc skusiłam się na przepis na tartę z kremem czekoladowym. Zmieniłabym w niej jedną rzecz, ale o tym później.
składniki (forma ok. 30 cm)
CIASTO
- 250 g mąki
- 3 łyżki cukru pdru
- 150 g masła
- 1 jajko
KREM BUDYNIOWY
- 400 ml mleka
- 1 budyń czekoladowy*
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 g masła
przygotowanie (30 minut)
CIASTO
Masło rozpuszczam w mikrofali, dodaję cukier puder, mąkę i łączę ze sobą. Pod koniec dodaję jajko i łączę składniki w jednolitą masę. Ciastem wykładam formę do tarty i nakłuwam widelcem. Wstawiam na ok. 17 minut do piekarnika nagrzanego na 190*C.
KREM BUDYNIOWY
Odlewam pół szklanki mleka i mieszam w niej budyń, mąkę i cukier. Resztę zagotowuję wraz z margaryną. Kiedy wre, wlewam mieszankę, zmniejszam ogień i gotuję 2-3 minuty, aż krem zgęstnieje.
Kiedy ciasto jest upieczone, krem wylewam na tartę, dekoruję posypką i wstawiam do lodówki na przynajmniej godzinę.
W oryginalnym przepisie jest jeszcze dżem wiśniowy, o którym ja zapomniałam. Myślę, że lekko kwaśne wiśnie mogą wprowadzić ciekawy kontrast do tego wypieku. Przepis na tartę z kremem czekoladowym jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu, bo z pieczeniem zajmuje nam 30 minut. Ponadto patent z zagotowaniem mleka z margaryną zabezpiecza nas przed zważeniem się masy. *Osobiście uważam tylko, że krem był zbyt mało czekoladowy więc polecałabym dodać gorzką czekoladę do mleka, w zamian za łyżkę mąki w budyniu.
Korzystaliście już z takiego sposobu przygotowania kremu budyniowego? Macie swoje sprawdzone triki, które przyspieszają i ułatwiają Wam pracę?