Już wielokrotnie wspominałam, że najbardziej lubię celebrować śniadania, a do tego śniadania na słono. Na szczęście w tej kwestii idealnie dogadujemy się z Panem Mężem, więc cokolwiek nie zrobię, jemu zawsze smakuje. Kiedy więc na Facebooku trafiłam na przepis na zapiekane tosty z jajkiem i mozzarellą uznałam, że koniecznie muszę je zrobić. Oczywiście składniki dopasowałam do naszych preferencji, a przede wszystkim do tego, co miałam w lodówce. Na szczęście niewiele ich potrzeba do zrobienia tego dania.
składniki (5 tostów)
- 5 kromek chleba tostowego
- 5 jajek
- 100 g mozzarelli w wiórkach
- opcjonalnie parmezan
- sól
- pieprz
- 5 plastrów boczku lub szynki
- szczypiorek
- 1 pomidor
- świeża bazylia
- olej do smażenia
przygotowanie (25 minut)
W kromkach chleba tostowego wygniatam środek za pomocą łyżki. Do środka wbijam jajko, które solę i pieprzę. Wokół posypuję mozzarellą, a na środek ścieram parmezan. Wstawiam na ok. 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C. Na ostatnie 3 minuty włączam funkcję dopiekania.
W tym czasie boczek zwijam w rulonik i smażę na oleju. Pod koniec odsuwam go na bok, a na ten tłuszcz układam pomidory pokrojone w mniejsze kawałki i wrzucam świeżą bazylię. Pomidory smażę z dwóch stron.
Całość podaję posypaną szczypiorkiem.
Zapiekane tosty z jajkiem i mozzarellą to kolejny pomysł na szybkie śniadanie. Uważam, że jest szybkie ze względu na fakt, że 20-25 minut z pieczeniem to naprawdę niewiele. Polecam spróbować w któryś wolny poranek, bo nas zachwyciło swą prostotą i smakiem.
Smacznego!