Ostatnio zastanawiałam się, jaki rodzaj mięsa jadamy najczęściej. Odpowiedź była prosta do oszacowania. Zwykle wybieramy kurczaka, a konkretniej piersi z kurczaka. Nie powiem, trochę mi się one przejadły, bo nie przepadam aż tak za chudym mięsem, jednak w sosach sprawdza się całkiem nieźle. Dlatego pomyślałam, że przygotuję przepis na piersi kurczaka zawijane w szynce duszone w sosie warzywnym.
składniki (4 – 6 porcji)
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 8 – 12 cienkich plastrów szynki parmeńskiej lub boczku
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 średnie marchewki
- 1 cukinia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,75 – 1,5 szklanki bulionu
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- chili
- słodka papryka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- olej do smażenia
przygotowanie (do 1 godziny)
Mięso opłukuję, wycieram w ręcznik kuchenny i dzielę na preferowane kawałki. Podsmażam na złotobrązowo, zdejmuję z patelni, solę, posypuję posiekanym rozmarynem i papryką. Każdy kawałek zawijam w dwa plastry szynki.
Cebulę, czosnek, marchew i cukinię obieram. Seler myję i wycieram. Cebulę kroję w kosteczkę, czosnek wyciskam, a pozostałe warzywa kroję w cienkie paseczki / słupki. W garnku szklę cebulę z czosnkiem, następnie wrzucam jarzyny i podsmażam przez chwilę. Dodaję bulion wymieszany z cukrem, sokiem z cytryny i koncentratem. Przyprawiam chili, natką pietruszki i solą w razie potrzeby.
Mięso układam na warzywach i duszę pod przykryciem przez ok. 15 – 20 minut.
Naszą wersję przepisu na piersi kurczaka zawijane w szynce podałam z pieczonymi frytkami. Pasować będzie tak naprawdę każdy dodatek, w zależności od tego, co lubimy. Ja dostałam specjalne życzenie więc padło na frytki. Pomysł na ten obiad spodobał mi się, bo trafiłam gdzieś na broszurkę ze zdjęciem mięsa zawiniętego w szynkę. Uznałam, że może to być ciekawa propozycja, dlatego chętnie się zainspirowałam. I oczywiście, żadne z nas się nie zawiodło. Podany czas liczony jest z górką. Wszystko zależy od tego, jak szybko rozprawimy się z warzywami i na jakie kawałki pokroimy mięso.
Jedliście już kurczaka zawijanego w szynce i podawanego na bulionie warzywnym? Ciekawa jestem innych sposobów przyrządzania tego mięsa. Może podrzucicie sprawdzone przepisy?
Pingback: Beverly Bultron()