Był okres, kiedy dania meksykańskie jadaliśmy często. Później tak się nam przejadły, że na długi czas o nich zapomnieliśmy. Jednak któregoś dnia nie wiedziałam co zrobić na obiad, a ziemniaki i makaron tak często u nas gościły, że na samą myśl o nich wolałam zjeść kanapkę z serem. Wtedy przypomniałam sobie o dobrodziejstwach kuchni meksykańskiej. Oczywiście meksykańskiej po polsku, ale przepis na meksykańskie risotto wyszedł zadowalająco.
składniki (4 porcje)
- 1 duża cebula
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo – wołowego)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów z puszki
- sól
- chili
- słodka papryka
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- ryż
przygotowanie (30 minut)
Ryż gotuję na miękko w osolonej wodzie.
Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę smażę na oleju. Dodaję mięso mielone, solę i zesmażam. Wlewam odsączoną kukurydzę, w połowie odcedzoną fasolę, całe pomidory i od razu wszystkie przyprawy. Duszę przez ok. 15 minut.
Przepis na meksykańskie risotto ma podany zawyżony czas, bo robiłam go krócej. Do tego niewiele uwagi wymaga, ponieważ większość składników jest z puszki. Poza cebulą, nic nie musimy od siebie przygotowywać. Dlatego ten pomysł na obiad sprawdzi się nawet w tygodniu. Jest też bardzo sycący więc spokojnie wystarczy nam na dwa dni.
Bon Appétit!