Bardzo fajny przepis znalazł Pan Mąż, jednak był po angielsku i miał pewne braki w składzie, przez co nie mogłam na szybko sporządzić listy zakupów. Poszukałam więc innej inspiracji i znalazłam ją na stronie Lidla. Jest jedna rzecz, która nam mocno przeszkadzała w przepisie na quiche z szynką i pomidorami, ale o tym na końcu.
składniki (forma ok. 30 cm)
CIASTO*
- 300 g mąki
- 150 g masła
- sól
FARSZ
- 150 g szynki
- 3 średnie pomidory
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka papryka
ŚMIETANKA
- 400 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- 50 – 100 g startego parmezanu
- sól
- chili
przygotowanie (1 godzina)
CIASTO
Wszystkie składniki łączę ze sobą i wstawiam do lodówki.
FARSZ
Szynkę tnę na małe plasterki. Pomidory obieram (można sparzyć), wydrążam miąższ i kroję na małą kostkę. Paprykę także obieram (też można sparzyć) i też kroję w kosteczkę. Wszystko przyprawiam wskazanymi przyprawami i mieszam.
ŚMIETANKA
Wszystkie produkty mieszam w misce trzepaczką – można robotem kuchennym.
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nastawiam na 200*C. Formę do tarty wykładam ciastem i nakłuwam je widelcem. Rozsypuję równomiernie farsz, a na to wylewam śmietankę. Wstawiam na 35 minut do piekarnika na dolny ruszt.
* Zacznę od mojego „ale”. Przepis na quiche z szynką i pomidorami byłby idealny, gdyby nie to ciasto. W ogóle nam nie smakowało. Uważam, że brakowało w nim jajka, które sprawiłoby, że miałoby faktyczną konsystencję i smak tarty, a nie kruchych ciasteczek. Można też zastąpić je ciastem francuskim, ale wspólnie uznaliśmy, że na dobrą sprawę farsz jest tak smaczny, że można go samego upiec i zjeść. To quiche jest na tyle zwarte, że można je ukroić i przyzwoicie położyć na talerzyku 🙂
Robiliście już quiche? Może podzielicie się przepisem?
Bon Appétit!