Kiedy zobaczyłam ten przepis u Gosi z Rabarbarowo.pl od razu doszłam do wniosku, że wkrótce muszę zrobić je u siebie. Oczywiście moja wersja różni się nieco, dlatego jest to przepis na ciastka orzechowe z truskawkami, zamiast chociażby gruszek. Zmiany są, ale stosunkowo niewielkie. Po oryginał tradycyjnie odsyłam Was do źródła.
składniki (10 ciastek)
- 120 g zmielonych truskawek
- 130 g masła orzechowego
- 60 g syropu klonowego
- 1 łyżka oleju
- 120 g truskawek
- 160 g mąki pszennej
- 40 g zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
przygotowanie (30 min – w tym 15 min pieczenia)
Wszystkie mokre produkty łączę ze sobą w misce za pomocą blendera. Na koniec dodaję pokrojone w małe kawałki truskawki i mieszam łyżką.
Wszystkie produkty sypkie mieszam ze sobą w dużej misce. Dodaję do nich masę orzechową i łączę.
Formuję ciastka, kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180*C.
Prawda, że proste? To właśnie dlatego tak spodobał mi się ten przepis na ciastka orzechowe z truskawkami. W połączeniu z mlekiem smakują wybornie! Następnego dnia zabrałam je ze sobą do pracy – były moim śniadaniem. Smakowały równie dobrze, co poprzedniego dnia. Osoby, które lubią słodkie desery, mogą dodać 2 – 3 łyżki cukru. Dla mnie słodyczy było w sam raz.
Bon Appétit!
Pingback: Arie Baisch()