Tak sobie myślę, że to chyba kolejny przepis, który mógłby zaliczać się do kategorii fit. Nie to, że przygotowuję tylko tłuste potrawy, jednak lubię korzystać z produktów, których osoby na diecie nie jedzą, np. boczku 🙂 Ci, którzy chcą, by ich posiłki były fit, często wystarczy, że zamienią konkretny produkt na ich chudszą wersję. Ten przepis na wiosenny obiad czyli kurczak z warzywami to na pewno zdrowy obiad. Mało w nim tłuszczu, a sporo warzyw. Zamiast śmietany jest serek, a zamiast czerwonego mięsa – kurczak.
składniki (3 porcje)
- 100 g zielonej fasolki (u mnie mrożona)
- 3 marchewki
- 10 cm grubego pora
- 1 duża pierś kurczaka (pojedyncza, ok. 400 g)
- 1/2 szklanki bulionu
- * 200 – 350 g serka śmietankowego (u mnie President z Biedronki)
- sól
- pieprz cytrynowy
- słodka papryka
- chili
- olej do smażenia
- ryż
przygotowanie (do 30 minut)
Ryż gotuję w osolonej wodzie.
Marchew obieram, por myję i kroję na kawałki nadające się „na jeden kęs”. Wszystkie warzywa blanszuję po kolei w osolonej wodzie. Wyciągam łyżką cedzakową na sitko do makaronu.
Kurczaka myję i tnę na kawałki wielkości warzyw. Przyprawiam wszystkimi przyprawami i smażę ok. 4 minut na oleju. Następnie dodaję do nich warzywa i trzymam chwilę na ogniu.
Wlewam bulion, duszę 2 – 3 minuty na małym ogniu. Dodaję serek i łączą ze sobą. W razie potrzeby gotuję na małym ogniu do uzyskania preferowanej konsystencji sosu. Jeśli jest potrzeba – doprawiam.
Przygotowanie zajęło mi nieco mniej czasu, ale podałam go z górką, gdyby ktoś nie pracował w takim tempie, jak ja to robię. Przepis na wiosenny obiad to kurczak z warzywami, które bardzo fajnie komponuje się z serkiem śmietankowym. Nie spodziewałabym się, że te smaki będą tak bardzo do siebie pasować. * Podałam Wam przedział, bo jeśli chcecie więcej sosu albo nie lubicie, jak zostają Wam produkty w lodówce, możecie zużyć całe opakowanie i też będzie dobre.
Bon Appétit!
Pingback: Leandro Farland()