Długie weekendy mają to do siebie, że kiedy nie pójdzie się do sklepu przed południem, potem można zapomnieć o pełnych półkach. Tak też było ostatnim razem. Zaplanowałam sobie faszerowane cukinie, po czym okazało się, że w sklepie nie ma cukinii. Zapomniałam, że to jeden z popularniejszych składników grilla. Dlatego musiałam zmienić swój plan co do obiadu. Zauważyłam grzyby. I tak powstał przepis na spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym. Mimo że niespodziewanie, to wyszło wybornie!
składniki (4 porcje)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 250 g piersi kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 g kurek
- 330 ml śmietany 18%
- 30 g tartego sera olęder
- 3 łyżki ciepłej wody
- 2 garści posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- makaron spaghetti
przygotowanie (do 40 minut)
Posiekaną cebulę smażę na rozgrzanym maśle. W tym czasie kroję kurczaka na bardzo małą kostkę i wrzucam na patelnię. Przyprawiam solą i pieprzem – zesmażam. Śmietanę zaprawiam ciepłą wodą i wlewam do mięsa. Pokrojone kurski wrzucam do sosu i duszę na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec wrzucam posiekany koperek, duszę 2 minuty, a na koniec daję starty ser i go rozpuszczam.
Tę propozycję można wykorzystać do szybkich obiadów w tygodniu, ale podana w niedzielę też się sprawdzi. Przepis na spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym wyszedł aromatyczny, ale delikatny. Nie zjedliśmy faszerowanej cukinii, ale narzekać też nie mogliśmy. Wyszło naprawdę pysznie!
Bon Appétit!