Przepis na kurki z jajkami i pomidorkami pochodzi ze strony przepisy.pl. Zainteresował mnie zarówno ze względu na składniki, ale też prostotę wykonania, którą widać już na pierwszy rzut oka. Jako że lubię celebrować posiłki, a kiedy gotuję, mam z tyłu głowy fakt, że muszę to sfotografować, staram się, aby moje przygotowywanie jedzenia nie zajmowało zbyt wiele uwagi i czasu.
składniki (2 porcje)
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 g kurek
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- 100 g pomidorków
- 70 g sera koziego
- 1 łyżka miodu *
przygotowanie (do 30 minut)
Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę podsmażam na maśle. Czyszczę kurki i wrzucam na patelnię. Dodaję pomidorki i przyprawiam solą, pieprzem i miodem. Smażę na dużym ogniu 3 minuty.
Farsz przekładam do naczynia żaroodpornego, wbijam do niego jajka i posypuję pokruszonym serem.
Piekę 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym na 160*C.
* Uważam, że w przepisie na kurki z jajkami i pomidorami można zrezygnować z miodu. Farsz wg mnie był zbyt słodki, gdzie ser ma specyficzny, lekko słodkawy posmak. Swoje śniadanie podałam z preclami z kminkiem. Oczywiście sprawdzi się też zwykły chleb czy grzanki z masłem.
Bon Appétit!