Ostatnio wspominałam Wam, że znalazłam świetny przepis u Karoliny. Byłam po zakupach nastawiona na jego przyrządzenie, ale zabrakło mi dosyć kluczowego smakowo składnika – curry. Poza tym nie namoczyłam ciecierzycę i zrobiłam coś zupełnie innego. Jednak przy następnych zakupach nadrobiłam swoje braki i tym razem proponuję Wam swoją wersję na przepis na ciecierzycę curry z boczkiem i pomidorami. Dodałam wędzonego boczku, bo ma niesamowity smak, a jak spojrzycie na filmik – wcale taki tłusty nie jest. Zrezygnowałam też ze szpinaku, bo wykorzystałam go ostatnio.
składniki (4 porcje)
- olej do smażenia
- 1 łyżka curry
- 1 cebula
- 130 g boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka ciecierzycy
- 150 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mleka kokosowego (opcjonalnie)
przygotowanie (do 30 minut)
Rozgrzewam olej i zesmażam curry. Dorzucam cebulę i boczek pokrojone w kostkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Kiedy są miękkie, wlewam pomidory, przecier i z grubsza wypłukaną ciecierzycę oraz mleko kokosowe. Jeśli danie jest zbyt kwaśne – dodaję cukier i zagotowuję.
Tak jak w oryginalnym przepisie, swoją inspirację na ciecierzycę z boczkiem i pomidorami podałam z ryżem. Mimo że cieciorka sama w sobie jest syta, to wymieszanie jej z ryżem dobrze jej zrobiło, a całości starczy na dwa obiady. 30 minut to czas podany z górką. Wystarczy tylko pokroić cebulę i wycisnąć czosnek. Boczek często sprzedawany jest już w kostce. Smażymy, zagotowujemy i szybki obiad mamy gotowy.
Bon Appétit!
Pingback: ivermectin 12 mg online()
Pingback: aralen drug class()
Pingback: cost of latisse()
Pingback: zanaflex 12 mg()
Pingback: chloroquine drug()
Pingback: buying nolvadex()
Pingback: zanaflex uk()
Pingback: buy ivermectin online()
Pingback: ivermectin 0.08 oral solution()
Pingback: ivermectin 12mg tablets()
Pingback: can you buy ivermectin over the counter()
Pingback: buy ivermectin 3mg otc()
Pingback: walmart cialis price()
Pingback: cialis over the counter at walmart()